En un règim de democràcia parlamentaria com el nostre, el resultat de les eleccions marca la designació de nou president a qui dels candidats que es presenten als comicis, aconsegueix recollir la majoria de vots per ésser investit.

La tradició democràtica també, diu que aquell que les ha guanyat, és qui ha de formar govern. És sà que així sigui i no ens hauria de sorprendre a ningú.

El 2003, el resultat de les eleccions va portar a una situació similar, un va guanyar, però els que varen perdre varen decidir formar govern, la diferència entre aquella ocasió i aquesta és evident, en aquella ocasió uns CiU i els altres PSC, podien argumentar que ambdos formacions eren les guanyadores,(una en vots i l'altra en escons). Aquesta vegada no és així. I l'altra gran diferència és encare més demolidora. L'experiència anterior del tripartit va acavar com el rosari de l'Aurora. Molt malament i anticipant les eleccions.

A Europa, la zona a on ens hem d'enmirallar, aquesta situació només es dona a un país, Romania, res més allunyat del model de funcionament democràtic amb el que ens tenim que comparar, ja que la resta, si tenen la intenció lícita i legal de governar en coalició, previament a les eleccions pacten un programa conjunt i l'ofereixen a la ciutadania. Aquí s'amaga tot fins el darrer moment per la por que la veritat els faci perdre vots.

El tripartit és l'unica combinació que no danya a cap dels qui conformaran el govern, ja que de les dues altres possibilitats, sociovergència i bloc nacionalista, els socis de CiU en sortirien malparats. Sota aquest visió, algú ens podrà convèncer de que el pacte a tres s'ha fet en clau de benefici per el país?.

30 anys ja donen per haver adquirit una mínima cultura democràtica però a Catalunya, a l'oasi politic, aquesta vegada ens han ensenyat que no.

Faria malament CiU rebutjant la col·laboració que li ha ofert el PSOE, ja que des de aquí pot aconseguir l'estabilitat per a Catalunya que el tripartit no podrà donar, n'estic tan segur del que dic, que m'hi jugo un sopar.

Technorati