Fotomuntatge web pel·lícula Salvador-http://www.salvadorfilm.com/

Ahir al vespre, varem anar amb la meva dona a veure la pel·lícula, `Salvador`, basada en l'historia de l'execució i els fets que la varen ocasionar, per allà l'any 1974, o això és el que jo em pensava.

La veritat és que el film, em va decebre força perquè no ajuda pràcticament gens a coneixre la figura d'aquest anarquista actiu i de l'ideari polític que el va dur a fer el que feia, ni tan sols ens va mostrar cap detall del consell de guerra que el va condemnar això sí, entre la preparació del garrot vil i l'execució de Salvador, passen potser 30 minuts, que es podrien haver aprofitat per altres coses.

La pel·lícula tècnicament, està molt ben feta i les interpretacions dels actors, és excepcional, però el suc que es podria haver obtingut amb una història con la del Salvador, s'ha vist eclipsada per un tarannà més comercial, més d'espectacle, que no m'ha convençut massa, gens diria jo.


L'any 1974, a mi em va agafar molt petit, 13 anys, i tot el que va envoltar el cas de Puig Antich, em va arrivar molt d'esquitllada, per part de cosins meus que en aquells moment eren universitaris i per algun comentari dels meus pares al respecte, òbviament també per les poquísimes pintades reclamant la conmutació de la pena que es feien en alguna pared perduda.


M'hagués agradat coneixre més coses d'aquest personatge, les motivacions que tenia, els seus ideals, el perquè de tot allò, potser massa coses per una hora i mitja.
He llegit també que l'intenció de Huerga, director de la pel·lícula, no éra la de explicar-nos la seva biografia sino la de fer un relat ràpid sobre la seva vida, bassada en els records de Salvador, empresonat i esperant la seva sentència i per tan més intimista, menys polític, més personal.


El que sí ha aconseguit el film, potser és en part el que estaven buscant els qui l'han fet, és picar-me la curiositat i fer que un cop arrivés a casa, cerqués per internet, tot allò referent al seu cas, i és aquí a on he quedat realment sorprès, sorprès de l'actitud dels qui podrien haver fet i no varen fer, església, partits polítics, personalitats (es citen uns quants noms) ja que hom esperava, de tant haver sentit el nom del Salvador, que s'hauria produït una mobilització importantíssima i pel que estic trobant, no va ser així, de un assassí com el general Franco sabíem el que es podria esperar, però de la resta els tenia per altres coses.


Molts dels líders polítics del nostre passat recent, varen coincidir amb ell a la Modelo, i potser per por o per mancança de connexió amb les idees nacionalistes, el Salvador, tot i que era català els ideals que he entès que el portaven a la lluita eren contra les injustícies socials, el moviment obrer en general, no el catalanisme, o perquè ara, 32 anys més tard, a tots ens és més fàcil criticar actituds com les seves, sense tenir en compte l'entorn en el que es varen produïr. Des de la falsificació de les proves, fins l'esperpent del judici militar al que va ser sotmès, al coincidir amb l'atentat de Carrero Blanco es va voler donar un 'escarment' quan l'antic règim ja estava fent figa.


Dels protagonistes d'aquella història en son memòria viva les seves germanes i alguns dels seus companys en el MIL (Movimiento Ibérico de Liberación) alguns dels quals encara resten empresonats a França tot i haver complert les seves penes, per el sols fet de no retractar-se del que varen fer (Jean Marc Rouillan).


Coincideix també l'estrena amb la presentació de la sol·licitut de revisió del seu judici, per part de les seves germanes, que espero regeixi i es desfaci aquella injustícia, la de la seva mort. Ara només caldria que de una vegada en aquest país fóssim valents i personatges com els que varen signar la seva condemna i que encara són vius (Manuel Fraga Iribarne), en paguessin algun preu pel que varen fer o varen ajudar a fer, (quins assassins !!!).


D'entre tot plegat, el que n'he tret és que a Salvador Puig Antich avui en dia tothom el vol fer seu quan ell no era de ningú, ideari anarquista 100%.