Vinyeta còmica de PERIDIS - ´el País´ 3-11-2006


Aquesta vegada si, que no hi ha massa espai per a les lectures interessades. La gent, encara que poca pel meu gust, ha dipositat el seu missatge a les urnes, i el missatge "clar i català" és que CiU, ha guanyat a tot Catalunya de manera clara, potser no tan abassegadora com es creia, però sí contundent. Les dades; Guanya en escons i vots, en 38 de les 41 comarques catalanes (en dues de les que no, per menys de 700 vots), en les 4 circumscripcions i en les 4 capitals, a algú li queda ja algun dubte del missatge dels ciutadans?.

A en Montilla sembla que si.


Els tres ex integrants del tripartit i el PSC com el més nombrós després del 1N, tot i la patacada que s'ha fotut, opten per reeditar aquest tripartit sota l'excusa o la errònia lectura (si més no interessada) dels resultats.


És ben evident que sumant PSC, ERC i ICV el resultat és de 70, dos més que en els 68 que calen. Però encara més clar seria la combinació, CiU, PSC que sumarien 83, i potser del mateix pes, CiU, ERC que donaria 69 (un resultat eròtic per la simbologia i per la relació dels que formarien el govern).


Si de buscar missatges es tracta, tots podem interpretar el que més ens interessa, però si Montilla i el PSC, son conscients del que veritablement ha dit la gent, es deixaran d'interessos personals i aniran a allò que dona estabilitat i solidesa al pais, que falta ens fa, tot i que per el seu candidat, el Montilla, acabi sient el suïcidi polític i possiblement la desaparició de la primera línia de la política catalana.


Si es reedita el tripartit, el que viurem serà una legislatura molt convulsa, és impossible que PSC, ERC i ICV, esmenin de un plomall aquelles coses que els varen fer fracassar en el passat, com ara l'aprovació de l'Estatut que durant aquests 4 anys s'ha de negociar i menys improbable que en la legislatura del desenvolupament del text estatutarit, un govern amb forta presencia d'ERC pugui liderar com cal les negociacions amb el PSOE, de la mà del PSC sense fer grinyolar la maquinària, per més vaselina que els dos hi apliquin en aquesta relació.


És molt important, irrenunciable diria jo, partir de un front de negociació el més deslligat possible de Madrid i això amb el PSC de Montilla, és impossible. Faran els d'ERC el joc a una formació que dificultarà obtenir aquesta força en front ZP que és el que han estat predicant durant tota la campanya? Accediran a facilitar que algú tant significat amb l'aparell estatalista espanyol del PSOE sigui president de Catalunya?, no oblidem que no fa tant de temps, el resultat de la relació amb el PSOE, els va fer petar el tripartit tot i que davant el PSC s'hi trobava Maragall, molt més de la corda catalanista. De Montilla, ja sabem que no ho és.


I un darrer apunt sobre el "saber llegir" per els dirigents d'ERC. Han donat un cop d'ull als missatges que els seus simpatitzants els estàn deixant a la seva web o al final aquesta vegada no deixaràn que les bases decideixin amb qui pacten en assemblea tal i com varen fer amb l'estatut?.